Start je reis fit en fris

Start je reis fit en fris

6 May 2024 Off By Marija

Wie lang in een vliegtuig zit, weet dat comfort key is. Het begint allemaal met wat je aantrekt. Trek die strakke jeans uit en ga voor zachte, stretchy materialen die ademen en meebewegen met elke positie die je aanneemt. Je voelt je niet alleen beter, maar het helpt ook om de bloedcirculatie op gang te houden tijdens die lange uren in de lucht.

Voordat je naar de luchthaven gaat, is het ook belangrijk om genoeg water te drinken. Dit klinkt misschien als een no-brainer, maar gehydrateerd blijven op grote hoogte is een echte uitdaging. De lucht in de cabine kan super droog zijn, dus het binnenkrijgen van voldoende vocht is cruciaal om hoofdpijn en vermoeidheid te voorkomen.

Tips om in je stoel actief te blijven

Vliegtuigfitness is niet iets waar je waarschijnlijk meteen aan denkt bij het plannen van je trip, maar het kan echt het verschil maken. Laten we het hebben over been- en voetoefeningen. Een simpele oefening is het optillen van je voeten van de grond en cirkels draaien met je enkels. Of probeer afwisselend je tenen en hielen van de vloer te tillen voor een goede kuitspier workout.

Naast deze kleine oefeningen kun je ook proberen om je knieën één voor één op te tillen terwijl je rechtop zit. Dit activeert de spieren in je dijen en houdt de bloedcirculatie op peil. Probeer elke oefening een paar minuten te doen en herhaal ze elk uur dat je wakker bent.

Gezonde snacks als je beste reisgenoten

Het eten op vliegvelden en in vliegtuigen staat nou niet bepaald bekend als het toppunt van voeding. Daarom is het slim om zelf wat gezonde snacks mee te nemen. Denk aan noten, gedroogd fruit of granenrepen. Deze snacks zijn niet alleen lekker, maar geven je ook langdurige energie zonder dat je bloedsuikerspiegel piekt en daalt zoals bij die gratis koekjes.

Door gezond te snacken vermijd je die ongewenste dipjes en houd je je lichaam en geest scherp. Bovendien bespaar je ook nog eens geld, omdat luchthavenprijzen voor eten vaak aan de hoge kant zijn.

Sta regelmatig op om te bewegen

Vliegtuigfitness betekent ook dat je af en toe uit die stoel moet komen. Maak er een gewoonte van om minstens een keer per uur even te staan of een kleine wandeling te maken naar het toilet. Dit helpt niet alleen voor de bloedcirculatie, maar kan ook stijfheid in de gewrichten voorkomen.

Als je ruimte hebt bij de nooduitgang of achterin het vliegtuig, probeer dan wat rek- en strekoefeningen. Zelfs een paar diepe kniebuigingen kunnen wonderen doen voor je algehele welzijn tijdens een lange vlucht.

Ontspanningstechnieken om rustig en fit te blijven

Lang stilzitten kan stressvol zijn, dus waarom niet wat ontspanningstechnieken toepassen? Diepe ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen helpen om rustig en ontspannen te blijven. Met gesloten ogen en gefocust op je ademhaling ben je zo weer een paar honderd kilometer verder zonder stress.

Het gebruik van geluiddempende koptelefoons kan ook helpen om je af te sluiten van de drukte om je heen. Luister naar rustige muziek of een podcast; iets dat helpt om mentaal op een andere plaats te zijn.

Aanpassen aan de nieuwe tijdzone

Jetlag kan een echte spelbreker zijn bij het begin van je avontuur of bij terugkomst thuis. Begin al tijdens de vlucht met het aanpassen aan de nieuwe tijdzone door lichtblootstelling strategisch in te zetten. Als het dag is op je bestemming, probeer dan wakker te blijven en licht op te zoeken. Is het nacht? Probeer dan wat te slapen, zelfs als dat betekent dat je een slaapmasker moet gebruiken.

Een andere tip is om na aankomst direct in het normale ritme van de dag te stappen, ongeacht hoe moe je bent. Ga naar buiten, zoek het zonlicht op of doe juist activiteiten die passen bij de avonduren als het al laat is op jouw nieuwe bestemming.