Voorbereiding is alles: wat te doen voor je langeafstandsvlucht
6 May 2024Wanneer je een langeafstandsvlucht voor de boeg hebt, is een goede voorbereiding het halve werk. Het begint allemaal bij het kiezen van de juiste outfit. Die strakke jeans en dat knellende shirt kunnen misschien wachten tot na de landing. Ga liever voor die loszittende broek en een ademend T-shirt; comfort is koning op 10.000 meter hoogte. En over koningen gesproken, je voeten verdienen ook royale behandeling. Dus schop die schoenen uit en trek iets aan waarin je voeten vrij kunnen ademen en zwelling tegen kunnen gaan.
Je handbagage slim inpakken is net zo belangrijk als je outfit. Vergeet niet om een nekkussen, oordopjes of noise-cancelling koptelefoon en een slaapmasker in te pakken. Deze items zullen je vlucht een stuk aangenamer maken. Ook is het handig om hydraterende crème, lippenbalsem en misschien wat gezonde snacks mee te nemen. En vergeet je documenten niet! Een georganiseerde tas betekent een ontspannen geest.
Blijf gehydrateerd en vermijd decafé
Vliegtuiggezondheid begint met hydratatie. De luchtdruk en lage luchtvochtigheid in een vliegtuigcabine kunnen je lichaam uitdrogen. Het drinken van voldoende water is cruciaal; probeer die verleidelijke alcoholische drankjes en cafeïnehoudende verleidingen te vermijden, want deze kunnen uitdroging juist verergeren. Een goede regel is om minstens één glas water per uur te drinken. Dit lijkt misschien veel, maar je lichaam zal je dankbaar zijn.
Het is ook verstandig om je eigen waterfles mee te nemen aan boord. Veel vliegtuigen hebben waterdispensers waar je jouw fles kunt bijvullen, waardoor je minder afhankelijk bent van de service aan boord. Bovendien is het beter voor het milieu dan steeds plastic bekertjes gebruiken.
Beweeg regelmatig tijdens de vlucht
Ook al zit je vast in een metalen buis hoog in de lucht, dat betekent niet dat je niet kunt bewegen. Lang stilzitten kan leiden tot stijve spieren en in het ergste geval tot trombose. Sta op, rek je uit, wandel door het gangpad – zelfs als het alleen maar naar het toilet is. Doe een paar simpele strekoefeningen aan boord; er zijn zelfs vliegtuigmaatschappijen die video’s aanbieden met oefeningen die je op je stoel kunt doen.
Door regelmatig beweging in te lassen, bevorder je de bloedcirculatie en kun je ongemak verminderen. Kleine oefeningen zoals voetencirkels draaien, knieën optillen en schouders rollen maken al een wereld van verschil tijdens een lange vlucht.
Slaap strategisch om jetlag tegen te gaan
Jetlag kan je eerste vakantiedagen flink dwarsbomen. Het slim plannen van je slaap kan hierbij helpen. Probeer in de dagen voorafgaand aan de vlucht jouw slaapschema alvast aan te passen aan de tijdzone van je bestemming. Op de vlucht zelf kun je proberen te slapen als het op jouw bestemming nacht is.
Het gebruik van een nekkussen en slaapmasker kan helpen om comfortabeler te slapen in het vliegtuig. Als slapen echt niet lukt, probeer dan tenminste te rusten met je ogen dicht. Dit kan ook helpen om uitgerust aan te komen.
Selecteer gezonde snacks en maaltijden aan boord
Vliegtuiggezondheid houdt ook in dat je bewust kiest wat je eet. Vliegtuigmaaltijden staan niet altijd bekend om hun voedingswaarde, maar gelukkig kun je vaak wel gezondere opties selecteren als je van tevoren bestelt. Kies bijvoorbeeld voor een maaltijd met veel groenten, volkoren producten en mager vlees of vis.
Het meebrengen van eigen snacks kan ook een goed idee zijn. Noten, fruit of granenrepen zijn voedzaam en makkelijk mee te nemen. Zo voorkom je dat hongerige gevoel dat leidt naar minder gezonde keuzes aan boord.