Zo blijf je gehydrateerd en gezond hoog in de lucht

Zo blijf je gehydrateerd en gezond hoog in de lucht

5 May 2024 Off By Marija

Als je op grote hoogte zit, is de lucht in het vliegtuig vaak droger dan je gewend bent. Dit kan leiden tot uitdroging, wat weer allerlei ongemakken kan veroorzaken. Een simpele maar effectieve manier om dit te voorkomen, is door veel water te drinken. Zorg ervoor dat je regelmatig een slokje neemt, ook al heb je geen dorst. Veel luchtvaartmaatschappijen voorzien passagiers van kleinere flesjes water, wat handig is om bij je te houden.

Terwijl het verleidelijk kan zijn om alcoholische dranken of koffie te drinken – immers, het begin van de vakantie wordt vaak gevierd met een glaasje wijn of bier – is het beter om deze te vermijden. Alcohol en cafeïne hebben beide een diuretische werking, wat betekent dat ze je sneller uitdrogen. Kies in plaats daarvan voor sappen zonder veel toegevoegde suikers of een kopje kruidenthee als alternatief voor koffie.

Beweging aan boord voor een betere bloedsomloop

Een lange vlucht betekent vaak urenlang stilzitten, wat niet bepaald bevorderlijk is voor je bloedsomloop. Gelukkig zijn er genoeg eenvoudige oefeningen die je in je stoel kunt doen om de bloedcirculatie op gang te houden. Denk bijvoorbeeld aan het draaien van je enkels, knieheffingen of het gebruik van een stressballetje om je handspieren te trainen.

Naast deze kleine oefeningen is het verstandig om af en toe uit je stoel te komen en door het gangpad te lopen. Dit is niet alleen goed voor je benen, maar het helpt ook tegen stijfheid en kan zelfs diepgewortelde vliegangst verminderen door afleiding en beweging. Let wel op dat je dit doet wanneer het veilig is en de gordellichten uit zijn.

Pak slim in voor een comfortabele vlucht

De inhoud van je handbagage kan het verschil maken tussen een oncomfortabele vlucht en een waarbij je alles bij de hand hebt wat je nodig hebt. Essentiële items zijn bijvoorbeeld geluidsdempende oordopjes of koptelefoons, een slaapmasker en comfortabele kleding. Zorg ook voor laagjes kleding die gemakkelijk aan- en uitgetrokken kunnen worden om rekening te houden met temperatuurwisselingen.

Een nekkussen kan ook een wereld van verschil maken, zeker op lange vluchten. Zo kun je proberen wat rust te pakken zonder dat je wakker wordt met een stijve nek. En vergeet niet: hydraterende crèmes en lippenbalsem zijn jouw beste vrienden op grote hoogte, waar de lucht veel droger is dan op de grond.

Eet licht en voel je geweldig

Het eten van zware maaltijden tijdens de vlucht kan leiden tot ongemakken zoals opgeblazenheid en vermoeidheid. De sleutel is daarom om licht te eten. Vermijd fastfood of zware snacks voor en tijdens de vlucht en kies liever voor verse groenten of fruit, noten, en yoghurt. Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen gezond maar helpen ook tegen de effecten van jetlag.

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden inmiddels gezonde maaltijdopties aan. Als die optie er niet is, kun je overwegen om zelf snacks mee te nemen aan boord. Dit geeft je de controle over wat je eet en helpt bij het onderhouden van jouw Vliegtuiggezondheid.

Rust goed uit en arriveer fris

Een goede nachtrust is essentieel, vooral als je naar een andere tijdzone reist. Probeer zo goed mogelijk uitgerust aan boord te gaan door de nacht ervoor voldoende slaap te pakken. Als slapen in het vliegtuig lastig is, probeer dan ontspanningsoefeningen of luister naar rustige muziek om in slaap te vallen.

Het gebruik van slaaphulpmiddelen zoals melatonine kan overwogen worden, maar bespreek dit eerst met een arts. Hetzelfde geldt voor slaapmedicatie; het is belangrijk dat deze middelen verantwoord gebruikt worden en niet voor onverwachte bijwerkingen zorgen tijdens jouw vlucht.

Bescherm jezelf tegen ziektekiemen

Vliegtuigen zijn berucht als broedplaats voor ziektekiemen vanwege de beperkte luchtcirculatie en de nabijheid van passagiers. Om Vliegtuiggezondheid te behouden, is handhygiëne uiterst belangrijk. Was regelmatig je handen met zeep of gebruik een handdesinfecterend middel.

Je kunt ook desinfecterende doekjes meebrengen om de armsteunen, traytafels en andere oppervlakken die vaak worden aangeraakt schoon te maken. Het dragen van een mondmasker kan ook nuttig zijn, zeker als je weet dat je vatbaar bent voor verkoudheden of andere luchtweginfecties.