Zo pak je je reisapotheek in

Zo pak je je reisapotheek in

5 May 2024 Off By Marija

Voordat je op reis gaat, is het slim om even stil te staan bij wat je allemaal mee moet nemen om gezond te blijven. Een goed gevulde reisapotheek is essentieel. Zorg voor voldoende voorraad van je eigen medicijnen en controleer ook of je vaccinaties nodig hebt voor jouw bestemming. Naast de standaard EHBO-spullen zijn desinfecterende handgel, pleisters en eventueel malariatabletten geen overbodige luxe.

Naast medicijnen zijn er ook andere handige hulpmiddelen die niet in je reisapotheek mogen ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan een tekentang, ORS tegen uitdroging en een middel tegen reisziekte. Ook is het handig om de adressen van lokale artsen of ziekenhuizen op te zoeken en bij je te hebben voor het geval dat.

Eet slim om gezond te blijven

Lokaal eten is een van de grote genoegens van reizen. Maar het kan ook een risico vormen voor je gezondheid. Let daarom goed op waar en wat je eet. Vermijd rauwe groenten en ongeschild fruit, en ga voor gekookt eten of fruit dat je zelf kunt schillen. Zo minimaliseer je de kans op maag- en darmklachten.

Het is ook verstandig om altijd een fles water bij je te dragen om gehydrateerd te blijven, vooral in warme landen. Kies voor verzegelde flessen water en vermijd ijsklontjes, want die zijn vaak gemaakt van kraanwater dat bacteriën kan bevatten.

Blijf in beweging, ook op vakantie

Op vakantie gaan betekent niet dat je helemaal stil moet zitten! Probeer actief te blijven door bijvoorbeeld wandelingen te maken of te zwemmen in de zee. Dit is niet alleen goed voor je lichaam, maar het geeft je ook de kans om op een leuke manier de omgeving te verkennen.

Als er geen sportschool in de buurt is, kun je altijd nog lichte fitnessoefeningen doen op je hotelkamer. Denk aan squats, push-ups of yoga. Zo houd je je lichaam fit en ben je energiek genoeg om alles uit je vakantie te halen.

Bescherm jezelf tegen de zon en insecten

Zonneschijn is heerlijk, maar kan ook gevaarlijk zijn voor je huid. Smeer jezelf daarom regelmatig in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. En vergeet niet om af en toe de schaduw op te zoeken, vooral tijdens de heetste uren van de dag.

Insectenbeten kunnen meer zijn dan alleen irritant; ze kunnen ook ziektes overbrengen. Draag beschermende kleding en gebruik insectenwerend middel met DEET. Overweeg ook een klamboe als je naar gebieden gaat waar malaria voorkomt.

Goed slapen kan overal

Een goede nachtrust is essentieel om van je vakantie te genieten en gezond te blijven. Probeer een slaapritme aan te houden, zelfs als dat betekent dat je soms wat eerder terug moet naar je accommodatie.

Het kan helpen om oordopjes en een slaapmasker mee te nemen, vooral als je licht slaapt of als er veel lawaai is rondom je verblijfplaats. Zo creëer je ook in een nieuwe omgeving de juiste condities voor een goede nachtrust.

Veiligheid voorop: ken je bestemming

Informeer van tevoren goed naar de veiligheidssituatie op jouw vakantiebestemming. Dit betekent niet alleen de politieke situatie, maar ook eventuele gezondheidsrisico’s zoals uitbraken van ziektes of natuurlijke gevaren zoals orkanen of aardbevingen.

Het is ook verstandig om een lijstje te maken met noodnummers van de lokale hulpdiensten en deze bij de hand te houden. En vergeet niet een goede reisverzekering af te sluiten die medische kosten dekt.